Ο Άγνωστος Έλληνας

ΛΟΣ ΑΤΖΕΛΕΣ 1932

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ OLYMPIAN

Εάν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 υπάρχουν άγνωστα ή σκοτεινά στοιχεία, αναφορικά με την ελληνική συμμετοχή εύκολο κανείς να αντιληφθεί τι μπορεί να ισχύει για προηγούμενες διοργανώσεις. Αλλά εδώ από τον αθλητή μας με την καλύτερη εμφάνιση μέχρι τον ενδέκατο από τους 10 που επίσημα έλαβαν μέρος, τα πάντα είναι περιπετειώδη και ομιχλώδη. Κατ’ αρχήν η ίδια η Αποστολή για να πραγματοποιηθεί πέρασε από συμπληγάδες πέτρες, καθώς δεν υπήρχε το απαραίτητο ποσό των 500 χιλ. δραχμών, για τα έξοδα της Αποστολής. Αρωγοί έσπευσαν: Τράπεζες με 75.000 δρχ., Αφοι Παπαστράτος 50.000, Δήμος Αθηναίων 75.000, Υπουργείο Παιδείας 50.000 κ.λ.π κ.λ.π. στα πλαίσια ενός ευρύτερου εράνου και διά μέσου των εφημερίδων. Επίσης ο προπονητής Όττο Σίμιτσεκ και ο αθλητής Άγγελος Λάμπρου πήγαν με δικά τους έξοδα. Η Αποστολή περιελάμβανε 6 αθλητές από την Ελλάδα και 4 από τις ΗΠΑ. Αρχηγός της Αποστολής ήταν ο Συνταγματάρχης Γιώργος Κίτσος (ή Κίτσιος) μέλος της ΕΟΑ τη διετία 1930 – 32.

Είναι γνωστό και ενδιαφέρον ότι από τις ΗΠΑ έλαβαν μέρος 4 Έλληνες. Ο Ιωάννης Φαρμακίδης στην Ελευθέρα Πάλη, ο γεννημένος στις ΗΠΑ και κάτοικος του Μίτσιγκαν, Παναγιώτης Χλέντζος (ή Κλέντζος) στο Επί Κοντώ, ο Σαμιώτης Ιωάννης Μόραλης, του Ελληνικού Συλλόγου Νέας Υόρκης στο Βάδην, και ο Πυγμάχος Νικόλαος Μαστορίδης. Δεν αναφέρεται, ενώ έλαβε μέρος στη Σφαιροβολία ο Θεοδωράτος. Το πλέον πιθανό είναι πως είχε 3 άκυρες βολές και σβήστηκε από τον πίνακα. Αυτό ίσχυε τότε. Αλλά και ο Ιωάννης Μόραλης δεδομένου ότι εγκατέλειψε στα 6 χιλ. τον αγώνα Βάδην των 30 χιλ.  θα έπρεπε να διαγραφεί.

Από τους αθλητές μας την καλύτερη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Γεώργιος Ζερβίνης με 4η θέση στην Ελευθέρα Πάλη και την 5η στην Ελληνορωμαϊκή. Εν τούτοις επιλέγηκε από την ΕΟΑ να μεταβεί μόλις την τελευταία στιγμή, καθώς το μέλος της ο Ιωάννης Χρυσάφης και άριστος θεωρητικός του Αθλητισμού είχε εισηγηθεί να μη μεταβεί διότι «…..βρίσκεται εις κατωτέραν κλάσιν…..». Σήμερα ο Ζερβίνης θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους παλαιστές μας στην ιστορία του Ελληνικού Αθλητισμού. Οι άλλοι 5 της Αποστολής από την Ελλάδα ήσαν οι Άγγελος Λάμπρου, Βαγγέλης Μοιρόπουλος, Χρήστος Μάντικας, Ρένος Φραγκούδης και Νίκος Παπανικολάου.

Από τους ομογενείς αθλητές μας συνέχισε και απέδωσε ο Πέτρος Χλέντζος. Στο Λος Άτζελες πήδησε 3.75 και ήταν 7ος ανάμεσα σε 8 μετέχοντες. Τότε πηδούσαν με μπαμπού και το παγκόσμιο βρισκόταν στα 4.37. Ο Χλέντζος συνέχισε να προοδεύει και κατέκτησε το Πανελλήνιο ρεκόρ με 4 μέτρα και 1 ½ εκατοστό ή 13 πόδια και 2 ίντσες καθώς το πέτυχε στις ΗΠΑ.

Το 1932 στο Λος Άτζελες μετείχαν 37 χώρες με 1.328 αθλητές, οι 127 γυναίκες και τα αγωνίσματα τα οποία τελέσθηκαν ήσαν 116. Καμία από τις παραπάνω επιδόσεις δεν αποτελούσε ρεκόρ, όχι κατά παράδοξο τρόπο, λόγω απόστασης.