Σκιαδάς Γιάννης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1936

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ
ΠΟΥ ΕΣΒΗΣΕ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ

Για τον Olympian Γιάννη Σκιαδά (1913 – 1944) έγραψε μια ενδιαφέρουσα συντομογραφία ο συντοπίτης του, από την Παιανία, Βαγγέλης Ανδρέου. Βεβαίως η βιογραφία έχει κυρίως αθλητικό προσανατολισμό, αλλά αναπτύσσεται και ευρύτερα στην αστική ευελιξία του μεγάλου αθλητή. Ο Βαγγέλης Ανδρέου, δεν πρόλαβε τον Γιάννη Σκιαδά καθώς έφυγε σύντομα από τη ζωή, στα 31 χρόνια του, αλλά πρόλαβε τους ετήσιους χειμερινούς ανώμαλους δρόμους που διοργάνωνε ο Σύλλογός του, ο Παναθηναϊκός, μετά τον Β’ ΠΠ, στη μνήμη του αξέχαστου εμπνευστή στην περιοχή του Υμηττού.

Παιδί κυκλαδίτικων γονέων, μεγάλωσε στο Κουκάκι και την Παιανία, τελείωσε το Γυμνάσιο στο Κορωπί, έπαιξε Ποδόσφαιρο και οριστικοποιήθηκε στα Εμπόδια, χωρίς να τον τρομάζει ο κυρίαρχος τότε και κατά 5 χρόνια μεγαλύτερός του Χρήστος Μάντικας. Ταυτόχρονα απολάμβανε τη ζωή όσο μπορούσε, ίσως γιατί διαισθανόταν ότι θα έφευγε γρήγορα.

Αγωνίσθηκε στους Ολυμπιακούς του 1936, μέλος  της Αποστολής εκείνης των 42 αθλητών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Νίκος Σύλλας, ο Χρήστος Μάντικας, ο Ρένος Φραγκούδης, ο Στέλιος Κυριακίδης κ.λ.π τρανταχτά ονόματα του Στίβου και άλλων Σπορ.

Στο Βερολίνο ο Σκιαδάς έτρεξε στα 110μ εμπ. όπου τερμάτισε 4ος στον προκριματικό και στα 400μ. εμπόδια όπου στη σειρά του σημείωσε 55.3 χωρίς να προχωρήσει. Το ρεκόρ του στα 400μ. εμπ. Ήταν 54.2,όσο ακριβώς πέτυχε και ο Μάντικας στον τελικό του Βερολίνου, όπου κατετάγη 6ος.

Πρωταθλητής Ελλάδος αναδείχθηκε 4 φορές, ενώ στους Βαλκανικούς Αγώνες μετέχοντας από το 1933 μέχρι και το 1939 αναδείχθηκε 3 φορές πρώτος, 5 φορές δεύτερος και 2 φορές τρίτος.

Στην προσωπική του ζωή ήταν 7 χρόνια αρραβωνιασμένος με την ηθοποιό Κούλα Αγαγιώτου, από το 1936 μέχρι το  1943, αλλά όταν παντρεύτηκαν είχαν αρχίσει ήδη οι ζαλάδες της ασθένειάς του χώρισαν σε 7 μήνες. Στα τελευταία 2 χρόνια της ζωής του είχε το κέφι και το θάρρος να παραμείνει δραστήριος, μέσα στα δεινά της Κατοχής. Ίδρυσε μαζί με τους Λαμπράκη, Φραγκούδη, Θάνο, Μισαηλίδη, Καραγιώργο την Ένωση Ελλήνων Αθλητών με σκοπό την αλληλοβοήθεια. Επίσης ανέλαβε την διεύθυνση της δισεβδομαδιαίας εφημερίδας «Αθλητικά Νέα» που κρατούσε τη συνοχή και την αισιοδοξία των φιλάθλων μέσα στην Κατοχή. Πέθανε στις 7/9/1944,από νεφρική ανεπάρκεια, λόγω της αναιμίας. Η Κούλα Αγαγιώτου πέθανε το 2006 σε ηλικία 91 ετών.