Σταυρίδου Ελένη

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 1992

Η ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ
ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ 3 ΜΕΤΡΩΝ

Το 1992 όταν τελέσθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βαρκελώνης, είχαμε ήδη ιδρύσει στην Ελλάδα, από το 1987, την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και βλέπαμε με ευρύτερο πνεύμα την παρουσία νέων Olympians καθώς στα 68 ιδρυτικά μέλη ερχόντουσαν να προστεθούν νέοι, όπως οι 56 του 1988 και οι 70 μετασχόντες του 1992. Βέβαια είχε φύγει από τη ζωή ο πρώτος Πρόεδρος Γεώργιος Βήχος και είχε αναλάβει ο Γιώργος Ζαΐμης, αλλά οι προσπάθειές μας συνεχίζοντο το ίδιο έντονες προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για να αναγνωρίσει την αξία και τη σημασία του θεσμού. Το επιτύχαμε τον αμέσως επόμενο χρόνο (1993) με Πρόεδρο τον Δημήτρη Σκούρτη και Γενικό Γραμματέας τον υπογράφοντα.

Στη Βαρκελώνη που ήταν μια Ολυμπιακή διοργάνωση με σημαντικές ελληνικές επιτυχίες, λίγο – πολύ αναπάντεχες, είχαμε την πρώτη στην ιστορία μας συμμετοχή στις καταδύσεις με την Ελένη Σταυρίδου. Μετείχε στο αγώνισμα του Τραμπολίνο 3 μέτρων μαζί με άλλες 28 αθλήτριες από 20 χώρες. Κατετάγη 26η καθώς μπόρεσε να συγκεντρώσει μόνο 240,420β. Νικήτρια και πάλι η Ολυμπιονίκης του 1988 από τη Σεούλ. Η μικροκαμωμένη Κινέζα Γκάο Μιν. Η πρώτη καταδύτρια στον κόσμο που στο παγκόσμιο πρωτάθλημα είχε κατορθώσει να ξεπεράσει τους 600β. Το 1988 στη Σεούλ ήταν πρώτη με 580,23 και το 1992 στη Βαρκελώνη με 572,40.

Είναι ενδιαφέρουσα η περίπτωση της Γκάο Μιν γιατί επανέλαβε την ιστορία του Δημοσθένη που ενώ (σχεδόν) τραύλιζε, προπονήθηκε σκληρά με βότσαλα και έγινε φοβερός ρήτορας. Έτσι η Γκάο Μιν, που γεννήθηκε το 1970 σε ένα χωριό της περιοχής Ζίγκονγκ της επαρχίας Σιχουάν, είχε την ατυχία να υποστεί την παράδοση που έχουν οι μικρές κινέζες. Η μητέρα της προσπαθούσε να την κάνει να έχει μικρά πόδια και βεβαίως μικρά δάκτυλα. Αλλά στις καταδύσεις χρειάζονται πολύ τα δυνατά πόδια, πατούσες  δάκτυλα κ.λ.π. Έτσι η Γκάο Μιν άρχισε μια αντίθετη «εκστρατεία» ισχυροποίησης των δακτύλων της, κυρίως των δυο μεγάλων δακτύλων, που άγγιζαν σχεδόν στην ατροφία.

Τα παραπάνω βέβαια ίσχυαν περισσότερο για το 1988, διότι το 1992 τα πράγματα είχαν αισθητά βελτιωθεί. Όμως είχε παρουσιασθεί ένα νέο πρόβλημα. Οι πόνοι στη δεξιά ωμοπλάτη από τραυματισμό. Στον αγώνα της Βαρκελώνης, με δυνατές ενοχλήσεις η Γκάο Μιν μόλις στον 6ο γύρο κατάφερε να τεθεί επικεφαλής, αλλά εκεί πέτυχε να αποκτήσει τη μεγαλύτερη ποτέ διαφορά, αφού η 2η Ειρήνα Λάσκο (Ρωσία) είχε μόνο 514,14β.

Στους δυο νικητήριους αγώνες της η Γκάο Μιν είχε ακόμη τα εξής ιστορικά επιτεύγματα. Το 1988 έκανε τόσο θεαματικές καταδύσεις που επισκίασε τη μέχρι τότε θεωρούμενη κορυφαία Πατίσια Μακ Κόρμικ (ΗΠΑ) από τους Αγώνες 1952 και 56. Το δε 1992 στη Βαρκελώνη οι Αμερικανίδες για πρώτη φορά έχασαν τελείως το βάθρο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ