Ταεκβοντό

ΣΙΔΝΕΫ 2000

ΜΕ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΛΕΝΤΑ
ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

Το ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ (TAEKWONDO) , ή κατ’ άλλους Τέκβοντο είναι από τα νέα αθλήματα στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα. Το 1988 και το 1992 τελέσθηκε ως επίδειξη ενώ από το 2000 συμπεριλαμβάνεται κανονικά. Το 1992 μετείχαμε με τους: Μόρφω Δροσίδου και Σπύρο Μπαντά, ενώ από το 2000 μετείχαμε με 2 μεγάλα ταλέντα τους Αλέξανδρο Νικολαϊδη και Μιχάλη Μουρούτσο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϋ το 2000 ήταν κατά σειρά η 10η παρουσία μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες εκτός Ελλάδος, 9 σε θερινούς και μια φορά το 1994 στο Λιλλεχάμερ της Νορβηγίας για τους Χειμερινούς. Το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ φυσικά ήταν για όλους στο Ολυμπιακό Χωριό κάτι εντελώς καινούργιο.

Το άθλημα αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία Κορέα. Διεθνοποιήθηκε το 1957 και το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έγινε το 1973. Ο αγώνας είναι διάρκειας τριών τρίλεπτων με ένα λεπτό ανάπαυλα ενδιάμεσα. Αυτά για τους άνδρες. Στις γυναίκες ισχύουν τα τρία λεπτά.

Είναι αλήθεια υπάρχουν διάφορα δυναμικά αθλήματα με βάση προέλευσης κυρίως την Ασία. Διεθνώς σιγά – σιγά έγιναν μόδα. Φυσικά λειτουργούν σε βάρος και των 2 στυλ της παραδοσιακής Πάλης. Υπάρχει μια άποψη ότι τόσο το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ, όσο και το Τζούντο ή το Καράτε βοήθησαν στην επέκτασή τους από τις διάφορες πολεμικές σχολές (επίσημες ή όχι) που τα συμπεριέλαβαν στα ατομικά αμυντικά προγράμματά τους. Υπάρχει μια άλλη άποψη όπως κάθε τι νέο είναι απλούστερο αρχικά, ενώ κάθε καινούργιος φίλαθλος  δοκιμάζει τις δυνάμεις του σ’ αυτό, παρά στη (λίγο – πολύ γυμνική) πάλη.

Στο Σίδνεϋ πήγαμε, μέσω Περθ (στην άλλη άκρη της Αυστραλίας) όπου ένα μεγάλο τμήμα της Ελληνικής Αποστολής προετοιμάζετο. Ο κρητικός Μουρούτσος και ο μακεδόνας Νικολαϊδης τελικά αποδείχθηκαν διαμάντια του αθλήματος. Ο Μουρούτσος, όντας ήδη πρωταθλητής Ευρώπης, κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο. Ωραίες νίκες τόσο επί του δεύτερου Γκαμπριέλ Εσπεράντζα Περέζ (Ισπανία), όσο και του τρίτου Χουάνγκ Σιχ – Χσιουνγκ (Ταϊλάνδη). Στην κατηγορία του των 58 κιλών μετείχαν 14 από 14 χώρες. Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης είχε την ατυχία να σπάσει το πόδι του στη διάρκεια του αγώνα. Παρ’ όλο ότι αυτό του στοίχησε ευρύτερα, στη συνέχεια το 2004, κατέκτησε το Αργυρό Μετάλλιο. Αργότερα αμφότεροι απέκτησαν οικογένεια διαμένοντες ο Νικολαϊδης στη Θεσσαλονίκη κοντά στον αγαπημένο του Άρη της πόλης και ο Μουρούτσος στην Αθήνα όπου έχει δυο σχολές, ενώ κατά διαστήματα θυμάται τις χορευτικές του ικανότητες από την Κρήτη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ