Τζίκας Αντώνιος

ΜΟΣΧΑ 1980

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΖΙΚΑΣ
Ο ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ ΤΗΣ ΕΟΕ

Ο Αντώνιος Τζίκας (1921 – 2012) γενν. στη Θεσσαλονίκη και Αθλητικά γαλουχήθηκε στον Ηρακλή της πόλης. Από τα εφηβικά του χρόνια αγάπησε τον αθλητισμό και χάρη έχων το πολύπλευρο ταλέντο του ασχολήθηκε με επιτυχία σε όλα τα γνωστά σπορ. Κυρίως στο Βόλεϊ, το Στίβο και το Μπάσκετ. Μέλος της ΕΣΟΑ έγινε με την ανάληψη της Αρχηγίας της Ολυμπιακής Αποστολής μας στη Μόσχα, όπου είχε συμπαραστάτες στο έργο του τον Δημήτρη Λεοντίδη και τον Μενέλαο Γκράτζιο.

Στην Αθήνα ήρθε νωρίς καθώς φοίτησε στη Σχολή Χημικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως επέστρεψε στη Βόρειο Ελλάδα και ασχολήθηκε κυρίως με τη βιομηχανία κονσερβοποιίας.

Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έγινε το πρώτον το 1974. Ακολούθως Β’ Αντιπρόεδρος (1981 – 82), Α’ Αντιπρόεδρος (1983 – 84) και Πρόεδρος την περίοδο 1993 – 96.

Η 20χρονη θητεία του στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ήταν μεστή από δραστηριότητα προς όλους τους τομείς του Αθλητισμού. Προσηνής στους εκπροσώπους του τύπου, θερμότατος προς τους Αθλητές, ευγενικός στο προσωπικό και λάτρης της νεολαίας. Υπήρξε ο μόνος, ο οποίος άρχισε μια εκστρατεία στα Δημοτικά Σχολεία για τη διάδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος. Αποτέλεσμα αυτής της αγάπης και της φροντίδας του ήταν η δημιουργία του Ιδρύματος Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας, το οποίο με δικές του δαπάνες εγκατέστησε στην Κηφισιά και ακολούθως στο Μαρούσι. Με διοικητικό προσωπικό υπό τη διεύθυνση της Ι. Μάστορα παρείχε τη δυνατότητα στους δημοσιογράφους Μίμη Παπαναγιώτου, Πέτρο Λινάρδο, Γιώργο Λιβέρη και Βαγγέλη Φουντουκίδη να συγγράψουν βιβλία σχετικά με το Ολυμπιακό Κίνημα, τα οποία πρόσφερε στους Αθλητικούς Συλλόγους. Ταυτόχρονα ήταν ο δημιουργός της γυναικείας ομάδας Βόλεϊ του Ηρακλή Κηφισιάς, ενώ και σε άλλες περιπτώσεις ήταν ένας ανοιχτόκαρδος χορηγός.