Χατζησαράντος Γιάννης

ΜΟΝΑΧΟ 1972

Ο OLYMPIAN ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΣΑΡΑΝΤΟΣ

Η Ξιφασκία με πρωτοπόρο τον Παναθηναϊκό που έχει κατακτήσει όλα σχεδόν τα  πρωταθλήματα και είναι ο βασικός κορμός της Εθνικής ομάδας, έχει κάνει σημαντικά βήματα και επιτυχίες διεθνώς, έχει στο δυναμικό της εκατοντάδες πλέον αθλητές και έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε Βαλκανικούς, Μεσογειακούς, Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Αγώνες.

Η άνοδος αυτή της Ξιφασκίας επιβραβεύτηκε με τη συμμετοχή τριών ξιφομάχων, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επιλέγηκαν οι Χατζησαράντος Ιωάννης, Βγενόπουλος Ανδρέας και Ντουράκος Παναγιώτης, και για τα τρία όπλα, με την σειρά κατάκτησης ατομικών πρωταθλημάτων .

Η μετάβαση στο Μόναχο έγινε μέσα σε χαρούμενη ατμόσφαιρα, με διαμονή μας  στο καταπληκτικό Ολυμπιακό χωριό.

Μας έδωσαν ειδική ταυτότητα για να είναι πιο εύκολη η είσοδος στο Ολυμπιακό χωριό, σε όλους τους αθλητικούς χώρους και σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

Η διαμονή γινόταν ξεχωριστά για άντρες και γυναίκες και μέσα στο Ολυμπιακό χωριό υπήρχε ένα τεράστιο εστιατόριο με όλων των ειδών τα φαγητά από όλες τις χώρες. Οι περισσότεροι αθλητές πριν από τους αγώνες δεν μπορούσαν να τα δοκιμάσουν και ξεσπούσαν μετά.

Είχαμε συνεχή ξενάγηση από Ελληνίδες που μιλούσαν Γερμανικά  και μέσα στο χωριό υπήρχαν τα πάντα για την άσκηση και διασκέδασή μας, όπως κινηματογράφοι, πισίνες, κλαμπ, μουσική, δωρεάν μηχανήματα με κόκα κόλα, αναψυκτικά, γυμναστήρια.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν η άρτια οργάνωση των αγώνων, υπήρχαν τα πάντα, και η αυστηρή προσήλωση των Γερμανών στους Νόμους, ειδικά στην τήρηση του ΚΟΚ  στις διαβάσεις πεζών,  στην τήρηση του ωραρίου συγκοινωνίας, πράγματα άγνωστα σε εμάς.

Η τελετή έναρξης ήταν εντυπωσιακή και συναισθηματικά φορτισμένη για όσους παρήλαυναν και ξαφνικά βρισκόντουσαν μέσα στο απίστευτο στάδιο, μαζί με αθλητές από όλο τον κόσμο, από όλες τις φυλές της γης, επευφημούμενοι από χιλιάδες θεατές, από όλο τον κόσμο.

Ήμασταν συγκινημένοι για την τιμή που μας έκαναν να συμμετάσχουμε στην γιορτή αυτή που είναι το αποκορύφωμα της αθλητικής μας σταδιοδρομίας.

Όλη αυτή την χαρά και συγκίνηση διέκοψε απότομα το επεισόδιο με την βίαιη κατάληψη των κτιρίων που έμεναν Ισραηλίτες αθλητές και η άσχημη κατάληξή του, που σκόρπισε λύπη και απογοήτευση σε όλους μας.

Βλέπαμε από μακριά το επεισόδιο, γιατί δεν μας άφηναν να πλησιάσουμε, τράβηξα μάλιστα και σε κάμερα κάποιες φάσεις που διαδραματίστηκαν, η αλήθεια όμως είναι ότι ποτέ δεν τα περιμέναμε λόγω της αυστηρής φρούρησης του Ολυμπιακού χωριού και του αθλητικού ιδεώδους.

Λόγω των παραπάνω η επιστροφή δε ήταν ευχάριστη όπως η μετάβαση, αλλά οι στιγμές αυτές, ειδικά η τελετή έναρξης έμειναν για πάντα βαθιά χαραγμένες μέσα μας.