Χρυσόπουλος Γιάννης

ΑΘΗΝΑ 2004

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
ΣΕ ΠΑΡΘΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Το Ελληνικό Χάντμπολ, με τις διεθνείς παρουσίες του κέρδισε πολλά περισσότερα από μια απλή παρθενική παρουσία το 2004, που ήταν και η μοναδική Ολυμπιακή του συμμετοχή, τόσο στους άνδρες, όσο και τις γυναίκες.

Για τη συμμετοχή του αυτή ο Olympian Γιάννης Χρυσόπουλος έγραψε τα εξής:

«Μπήκαμε στο Ολυμπιακό Χωριό μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασίας. Με πολύ ενθουσιασμό και αποφασισμένοι να δείξουμε ότι πανάξια βρισκόμαστε μετέχοντες στο σημαντικότερο αθλητικό γεγονός του κόσμου. Από την πρώτη στιγμή οι εντυπώσεις ήσαν άριστες. Οργάνωση και εγκατάσταση σε υψηλό επίπεδο. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ότι οι εθελοντές κυκλοφορούσαν με ένα χαμόγελο και μια προθυμία να βοηθήσουν.

Το πρώτο μεγάλο σοκ ήρθε με την Τελετή Έναρξης, γιατί τότε συνειδητοποιήσαμε που βρισκόμαστε και ποιες ήσαν οι προσδοκίες του κόσμου. Αισθάνθηκα κάτι που εύχομαι να το νοιώσουν όλοι οι αθλητές της Ελλάδος. Εκεί πιστεύω ότι αποκτήσαμε τη δύναμη για να φθάσουμε στην τεράστια – για τα δεδομένα του ελληνικού Χάντμπολ – επιτυχία.

Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σχεδόν δεν είχαμε καθόλου ελεύθερο χρόνο, επειδή το άθλημα μας κάλυπτε σχεδόν όλες τις ημέρες της διοργάνωσης. Συνεχώς είμαστε με έναν σφικτό προγραμματισμό στα χέρια. Όμως ιδιαίτερα μου άρεσαν οι προπονήσεις που κάναμε στο στάδιο και το γυμναστήριο μαζί και με τους αθλητές άλλων χωρών. Ήταν φοβερό πόση θετική ενέργεια μας έδιναν όλα αυτά. Ακόμη πόσο σοβαρό θεωρούσαμε το έργο μας, όπως ευγένεια και σεβασμό για τους αντιπάλους μας. Εκεί αντιληφθήκαμε ότι ενώ θέλαμε να τους κερδίσουμε, από την άλλη δίναμε αξία και εκτίμηση στη δική τους νοοτροπία και κουλτούρα.

Αγωνιστικά πήγαμε πολύ καλά, δεν είχαμε τραυματισμούς και όσο περνούσε ο καιρός νοιώθαμε περισσότερο σίγουροι και δυνατοί. Κερδίσαμε τη Βραζιλία και την Αίγυπτο. Μεγάλες επιτυχίες. Χάσαμε δύσκολα από την παγκόσμια δύναμη τη Γερμανία, αλλά προκριθήκαμε στον επόμενο γύρο. Ακολούθως χάσαμε από την Κροατία που κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο και από την Ουγγαρία, κερδίσαμε όμως την Κορέα, αλλά χάσαμε με μικρή διαφορά από τη Γαλλία. Κατακτήσαμε  τελικά την 6η θέση.

Πιστεύω ότι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες είναι κάτι αξέχαστο που δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο, ούτε ξεχνιέται. Επίσης είναι σημαντικό ότι επιτύχαμε μέσα στη χώρα μας, δώσαμε χαρά στους φιλάθλους και βοηθήσαμε την οργάνωση να διεκδικεί τον τίτλο της καλύτερης διοργάνωσης των Αγώνων.