64 Ευρωπαίοι

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ 1904

ΜΟΝΟ 64 ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΗΓΑΝ
ΣΤΟΥΣ Α’  ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Η τρίτη διοργάνωση στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε στο Σαιν Λούις των ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη οργανωτική επαφή των Αμερικανών με τους Ολυμπιακούς. Αρχικά αίτηση για την οργάνωσή τους είχε κάνει η πόλη του Σικάγου από το 1901, που έλαβε  και την έγκριση. Ο Δήμαρχος του Αγίου Λουδοβίκου όμως, οργανωτής εμπορικής έκθεσης για το 1904 πίεζε αφόρητα ΔΟΕ, Κυβέρνηση ΗΠΑ κ.λ.π. και τελικά πέτυχε να αναλάβει αυτός την τέλεση των Αγώνων. Μετείχαν 12 χώρες με 496 αθλητές (κατά άλλους με 627) από τους οποίους 64 ήσαν Ευρωπαίοι και 432 Αμερικάνοι. Οι Ευρωπαϊκές χώρες ήσαν οι εξής: Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Μ. Βρετανία, Ελλάδα, Ελβετία και Γαλλία. Τελέσθηκαν 84 αγωνίσματα.

Η ελληνική συμμετοχή υπήρξε περιορισμένη. Δυο αθλητές από την Μητροπολιτική Ελλάδα και 13 ομογενείς κάτοικοι των ΗΠΑ. Τα αθλήματα τα οποία τελέσθηκαν  ήσαν τα εξής: Στίβος, Πάλη, Πυγμαχία, Ξιφασκία, Γυμναστική, Κολύμβηση, Υδατοσφαίριση, Κωπηλασία, Τένις και Άρση Βαρών. Με την Πυγμαχία δημιουργήθηκε πρόβλημα λόγω του καθολικού επαγγελματισμού της στις ΗΠΑ. Επίσης προβλήματα παρουσιάσθηκαν κατά την τέλεση του Μαραθωνίου Δρόμου, όταν έφθασε πρώτος στο τέρμα ο Φρεντ Λοτς και μόλις την ώρα της απονομής αποκαλύφθηκε ότι είχε ανέβει σε αυτοκίνητο. Έτσι την πρώτη θέση κατέλαβε ο Τόμας Χικς, ο οποίος όμως και αυτός κατηγορήθηκε ακολούθως πως κατά τα τελευταία χιλιόμετρα ενισχύθηκε με αυγά και με μικρή δόση στρυχνίνης.

Από την Ελλάδα, μετά κόπων και βασάνων, λόγω αδιαφορίας πήγαν μόνο ο Νίκος Γεωργαντάς και ο Περικλής Κακούσης. Ο Γεωργαντάς κατετάγη 3ος στη Δισκοβολία με 37.68 και ο Κακούσης πρώτος στην Άρση Βαρών με 111,67 κιλά που αποτελούσε νέο Παγκόσμιο ρεκόρ. Με 2 Μετάλλια η Ελλάδα αναδείχθηκε ως τέταρτη χώρα της Ευρώπης. Από τους άλλους 13 Έλληνες, οι 10 μετείχαν στο Μαραθώνιο και 3 στη Διελκυστίνδα.

Στο Μαραθώνιο έτρεξαν οι εξής: Δημήτρης Βελούλης (5ος), Ιωάννης Φούρλας (13ος), Ανδρέας Οικονόμου (14ος), ενώ δεν τερμάτισαν: Γεώργιος Βαμκαϊτης, Χαρ. Γιάννακας, Γεώργιος Δρόσος, Χρ. Ζεχουρίτης, Ιωάννης Λουγκίτσας, Λ. Γ. Λουρίδας και Πέτρος Πιπίλης.

Στη Διελκυστίνδα συμπλήρωσαν την ομάδα των δυο Ελλαδιτών  Γεωργαντά – Κακούση οι ομογενείς Αναστάσιος Γεωργόπουλος, Δ. Δημητρακόπουλος και Βασίλειος Μέταλος.