Ο Κ. Φιλιππίδης προσδιόρισε τις ευθύνες της Πολιτείας

Ο Κώστας Φιλιππίδης, παγκόσμιος πρωταθλητής (Χρυσό Μετάλλιο) στο επί κοντώ με 5.80 στην Πολωνία το 2014 και Olympian – Finalist στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 και 2016 τραυματίσθηκε στο ΟΑΚΑ στις 19/6/17, ενώ ετοιμαζόταν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2017 στο Λονδίνο (4-13/8) και άλλους διεθνείς αγώνες.

Αιτία τραυματισμού του η κακή συντήρηση του ΟΑΚΑ, δηλαδή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (του 2004), χώρος προπόνησης και προετοιμασίας των επίλεκτων Αθλητών μας.

Ο Κώστας Φιλιππίδης, πτυχιούχος οικονομολόγος της ΑΣΟΕΕ (ή Οικονομικό Πανεπιστήμιο) αποτελεί υπόδειγμα Αθλητή, παράδειγμα για κάθε ασκούμενο ανεξάρτητα από Σπορ και αθλητική βαθμίδα στην οποία βρίσκεται.

Στην εποχή μας ο Αθλητισμός λόγω των συνθηκών και των κοινωνικών αναγκών είναι επαγγελματικός ή ημιεπαγγελματικός, καλώς ή κακώς, αλλά και με την αποδοχή της Ολυμπιακής Οικογένειας από το 1984.

Στην Ελλάδα οι συνθήκες για τους Αθλητές μας είναι τραγικές ιδίως μετά την αδυναμία ισχυρότατων συλλόγων του παρελθόντος (ΕΓΣ, ΠΓΣ, ΠΑΟ, ΠΓΣΣ, Άρης Θεσσαλονίκης, Ηρακλής κτλ) να συνδράμουν τους Αθλητές τους καθώς τα σωματεία βρίσκονται σε διάλυση ή παντελή αδυναμία να το πράξουν.

Τους επίλεκτους Αθλητές μας, αυτούς οι οποίοι βρίσκονται σε κορυφαίες παγκόσμια θέσεις καταβάλει κάθε προσπάθεια να καλύψει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, οι Ομοσπονδίες – κατά το δυνατόν – και οι οικογένειες τους.

Η Πολιτεία παρέχει όσες εγκαταστάσεις λειτουργούν ή απλά τους παρακολουθεί.

Ο Κώστας Φιλιππίδης με τον προπονητή του Olympian παλαιό πρωταθλητή του αγωνίσματος Δημήτρη Κυτέα και τον δικηγόρο τους στις 31/7/17 προσέφυγαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς θεωρούν υπεύθυνη την διοίκηση του ΟΑΚΑ για τον τραυματισμό.

Οι υπεύθυνοι των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων παρά τα συνεχή παραπόνα των Φιλιππίδη – Κυτέα ουδεμία φροντίδα έλαβαν για την αποκατάσταση των ατελειών.

Η αγωγή αποτελεί μία πρωτοπόρα ενέργεια ενός επίλεκτου και διεθνούς Πρωταθλητή κατά της Πολιτείας, η οποία τουλάχιστον στο κορυφαίο επίπεδο έχει την υποχρέωση να υποστηρίζει τους Πρωταθλητές.

Ασφαλώς η Πολιτεία ευρύτερα έχει κοινωνική υποχρέωση για την προώθηση και ανάπτυξη των Σπορ, όχι μόνο στους νέους, αλλά στο σύνολο του πληθυσμού.

Η υποχρέωση της όμως απέναντι στους εκπροσώπους της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα αποτελεί αποκλειστικά δικό της έργο, από το οποίο αποδείχθηκε ότι απουσιάζει πλήρως.

Η ενέργεια των Φιλιππίδη – Κυτέα αποτελεί μία πρωτοπόρα κίνηση που φανερώνει ποιοι και ποιες υποχρεώσεις έχουν, από τις οποίες δεν επιτρέπεται να απέχουν.

Όλοι οι Έλληνες Olympians, Παγκόσμιοι και Ευρωπαίοι Πρωταθλητές έχουν τώρα ένα λογικό, εθνικό και απολύτως φίλαθλο προηγούμενο να διεκδικούν, τουλάχιστον κατάλληλους χώρους προετοιμασίας.

Οι αρμόδιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ευθύνες. Οι διοικήσεις των Σταδίων και Γυμναστηρίων πρέπει να αποδεχθούν τις υποχρεώσεις (και τους κινδύνους) των θέσεων που κατέχουν.

Για την ΕΣΟΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ
Γενικός Γραμματέας

 

Η ΑΓΩΓΗ

Ο Κώστας Φιλιππίδης, δια του δικηγόρου του Βασίλη Χειρδάρη, κατέθεσε αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» όπου, μεταξύ των άλλων, περιγράφεται η κατάσταση ως εξής:

«Η προετοιμασία  για το άθλημά γίνεται αποκλειστικά και μόνον στο  ΟΑΚΑ που ανήκει στο εναγόμενο (σ.σ.: ΟΑΚΑ ), το οποίο  είναι το μοναδικό αθλητικό κέντρο στην Ελλάδα  στο οποίο δύναται να προπονηθεί αθλητής των δικών μου δυνατοτήτων.
Συγκεκριμένα η προπόνηση διεξάγεται μόνον σε ένα χώρο του ΟΑΚΑ και δη στο κλειστό βοηθητικό στάδιο, παρότι στο εξωτερικό στάδιο του ΟΑΚΑ υπάρχουν οι διάδρομοι και οι βαλβίδες του άλματος επί κοντώ, το ταρτάν όμως (του εξωτερικού σταδίου) έχει κριθεί εντελώς ακατάλληλο, με αποτέλεσμα να πραγματοποιώ τις προπονήσεις μου αποκλειστικά στο κλειστό βοηθητικό στάδιο.
Στο κλειστό, δε, βοηθητικό στάδιο του ΟΑΚΑ υπάρχει ένας και μοναδικός διάδρομος για το άλμα επί κοντώ. Το ταρτάν στο τέλος του διαδρόμου αυτού πριν ο αθλητής επιχειρήσει το τελικό άλμα είχε τα τελευταία τέσσερα χρόνια λακκούβα η οποία, όλη αυτή τη χρονική περίοδο, καλυπτόταν  πρόχειρα από κομμάτι ταρτάν.
Εξαιτίας της κακοτεχνίας του ταρτάν, από παράνομη δηλαδή και υπαίτια παράλειψη του εναγομένου, το οποίο υποχρεούται να  διατηρεί το ταρτάν του μοναδικού διαδρόμου για το άλμα επί κοντώ σε άριστη κατάσταση, προς προστασία των αθλητών ώστε ανεμπόδιστα και χωρίς διακινδύνευση να εκτελούν το προπονητικό τους έργο,  πάτησα στο κομμάτι ταρτάν που κάλυπτε την λακκούβα, το οποίο υποχώρησε με αποτέλεσμα το πόδι μου να βρεθεί στην παραπάνω λακκούβα,  μήκους 50  εκατοστών, βάθους 3 εκατοστών και πλάτους 15 εκατοστών. Εξαιτίας της ως άνω παράνομης και υπαίτιας παράλειψης  του εναγομένου, υπέστην ρήξη έσω μηνίσκου αριστερού γόνατος».