Ο καθηγητής Αντώνης Κουνάδης Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

Στις 16 Ιανουαρίου, σε μια σεμνή πνευματική και παραδοσιακά καθιερωμένη εκδήλωση, στην Ακαδημία Αθηνών, ο Καθηγητής του ΕΜΠ Αντώνης Κουνάδης «OLY», θα αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου του μεγαλύτερου πνευματικού ιδρύματος της χώρας.

Ο αποχωρών Πρόεδρος, πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, θα παραχωρήσει τη θέση του στον εκλεκτό επιστήμονα και  παλαιό πρωταθλητή Δισκοβολίας Αντώνη Κουνάδη, που έρχεται να συνεχίσει την παράδοση των εκλεκτών Olympians που προσέφεραν, όχι μόνο στην Ολυμπιακή Ιδέα, αλλά και ευρύτερα στον Κοινωνικό Χώρο, όπως ο Αναστάσιος Μεταξάς, ο Ιωάννης Γεωργιάδης, ο Παντελής Καρασεβδάς, ο Ιωάννης Κετσέας, ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος, ο Απόστολος Νικολαϊδης, ο Γεώργιος Βήχος κ.α.

Ο Αντώνης Κουνάδης στην Α’ ομιλία του, με την ανάληψη των καθηκόντων του θα αναφερθεί στους ευρηματικούς τρόπους σταθερότητας των βαρέων κτηρίων, τους οποίους εφάρμοζαν κατά την αρχαιότητα, με  λικνιζόμενους κίονες, για να μην υπάρχει κατάρρευση σε περιπτώσεις σεισμών.

Στην επίτομο έκδοση «Οι Έλληνες Αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες» που κυκλοφόρησε από την ΕΣΟΑ το 2016, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, η βιογραφία του Αντώνη Κουνάδη αναφέρει επί λέξη τα εξής:

Πνευματική προσωπικότητα διεθνούς κύρους. Πανεπιστημιακός και Ακαδημαϊκός, με αποδοχή από Πανεπιστήμια και Ακαδημίες πολλών χωρών. Καθηγητής στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο (στο μάθημα Σιδηρών Κατασκευών και Στατικής), αλλά και βαθύς ελληνιστής. Γεν. το 1937 στην Καλλιθέα Αθηνών και από το 1951 αθλητής του ΕΓΣ. Κατέρριψε τόσο το εφηβικό όσο και το ανδρικό ρεκόρ δισκοβολίας του θρυλικού Νίκου Σύλλα, κατά πολλά μέτρα. Η τελευταία  του μεγάλη επίδοση σημειώθηκε το 1959 με 56.06. Ήταν μόλις 22 ετών, αλλά ο φόρτος των μαθημάτων του Πολυτεχνείου, ταυτόχρονα με την αγάπη του προς την Παιδεία δεν του άφηναν χρόνο για προπόνηση. Πολυμαθέστατος και γλωσσομαθέστατος είναι περιζήτητος στον παγκόσμιο χώρο. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ σε δύσκολη περίοδο. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Συλλόγου του, του Εθνικού Γ.Σ. Στους  Ολυμπιακούς Αγώνες έλαβε μέρος το 1960 στη Ρώμη όπου σημείωσε 52.49 στον προκριματικό και 52.42 στον τελικό (18ος). Νικητής ήταν ο τετράκις Ολυμπιονίκης και ζωγράφος  Αλ Έρτερ (ΗΠΑ).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ
Γενικός Γραμματέας

Σημ. Για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν αυτό το μοναδικής πληρότητας βιβλίο, των 781 μεστών σελίδων και 1.573 βιογραφιών, από το 1896 μέχρι και το 2012, αλλά και το ένθετο από τους Ολυμπιακούς του Ρίο, μπορούν να το αποκτήσουν με ηλεκτρονική παραγγελία (e-mail: info@hoa.gr) και να το παραλάβουν ταχυδρομικά με αντικαταβολή.