Ο Πρόεδρος Π. Παυλόπουλος στην Ολυμπιακή Ακαδημία

Στην εκδήλωση της Πνύκας

Πνευματική ανάταση στην ιδέα του Ολυμπισμού και εκδήλωση διεθνούς αθλητικής μυσταγωγίας, υπήρξε η Τελετή Έναρξης της 55ης ετήσιας Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της οποίας τις εργασίες κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Με συμμετοχή 170 εκπροσώπων από 90 χώρες, σε εορταστική ατμόσφαιρα στον Ιερό χώρο της Πνύκας, στον ομφαλό της Δημοκρατίας, ο πρώτος Έλληνας Πολίτης με θερμά λόγια χαιρέτησε τους νέους, σημειώνοντας ιδιαίτερα:

Αυτή η ετήσια Διεθνής Σύνοδος, έχει ως στόχο την προαγωγή και διάδοση των θεμελιωδών αρχών του Ολυμπιακού Κινήματος. Ιδίως δε των αρχών της ευγενούς άμιλλας στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι, οι οποίες λειτουργούν ως βασικές συνιστώσες της Δημοκρατίας και της Ειρήνης. Εύκολα αντιλαμβάνεται καθένας τη σημασία της Δημοκρατίας και της Ειρήνης στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. Και όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και τον Πλανήτη στο σύνολό του, λόγω των διαβρωτικών επιπτώσεων του ιδιότυπου, οιονεί παγκόσμιου, οικονομικού πολέμου, που εξελίσσεται με υποδόριες μεθόδους και πλήττει καιρίως τον κοινωνικό ιστό πολλών λαών.

Πριν από την ομιλία και την κήρυξη των εργασιών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον λόγο είχε λάβει ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο οποίος, αφού χαιρέτησε τους νέους συνέδρους, με παρρησία τόνισε:

Το διαχρονικό έργο της ΔΟΑ έχει κατ’ επανάληψη αναγνωρισθεί διεθνώς καθιστώντας την πλέον ως μοναδικό παγκόσμιο Ολυμπιακό Εκπαιδευτικό Κέντρο, το δε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ολυμπιακών Σπουδών» που διδάσκεται τα τελευταία έξη χρόνια στις εγκαταστάσεις της στην Αρχαία Ολυμπία, κατέχει διεθνή αποκλειστικότητα.

Παρά ταύτα, στην ίδια τη χώρα μας, η ΔΟΑ και το έργο της, παρά τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει, παραμένουν ακόμα άγνωστοι τόποι. Η Πολιτεία δυστυχώς έχει σταδιακά απομακρυνθεί από την υποχρέωση που έχει αναλάβει απέναντι στη ΔΟΕ και έχει δραστικά περιορίσει την ετήσια επιχορήγηση. Ίσως γιατί δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία του έργου και του τεράστιου πλεονεκτήματος της Ελλάδας να φιλοξενεί διαχρονικά ένα μοναδικό εκπαιδευτικό θεσμό, που προβάλλει τη Χώρα μας και τον πολιτισμό της, υλοποιώντας το όραμα του Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Από διαφορετική οπτική γωνία είδε το θέμα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Olympian Σπύρος Καπράλος, ο οποίος στο δικό του χαιρετισμό είχε την ευκαιρία να τονίσει:

Δίχως αμφιβολία το φετινό θέμα της Συνόδου με τίτλο: «Ολυμπιακό Κίνημα: Η διαδικασία ανανέωσης και προσαρμογής», είναι το σύνθημα για ανανέωση και εκσυγχρονισμό, όπως άλλωστε, το έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ με τις 40 ρηξικέλευθες αλλαγές που πρότεινε και ψήφισαν τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της 127ης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Μονακό στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Μέσω της πρότασης με τίτλο «Ατζέντα 2020», ο Πρόεδρος της ΔΟΕ παρουσίασε το δικό του όραμα για τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν την Ολυμπιακή Οικογένεια στη νέα εποχή, κάνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες πιο ευέλικτους, πιο οικονομικούς και «φιλικότερους» για τις διοργανώτριες χώρες.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισιώθηκε από την πολυπρόσωπη Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας που ερμήνευσε, στην αρχή και το τέλος, αντίστοιχα Ολυμπιακό και Εθνικό Ύμνο όπως και τη μεγάλη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Με την υψίφωνο Τζίνα Φωτεινοπούλου να ερμηνεύει ένα διεθνές (και βεβαίως πολύγλωσσο) repertorio συνθέσεων των Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Μπιζέ, Λέχαρ και Σαρτόρι.