Οι Έλληνες Πρωταθλητές και τα παγκόσμια ρεκόρ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΡΕΚΟΡ

Με το πρόσφατο
της Α. Κορακάκη

 

Δεν είχε την επιβαλλόμενη (ή έστω αναμενώμενη) απήχηση το πρόσφατο Παγκόσμιο Ρεκόρ από Έλληνα Αθλητή.

Τα Ολυμπιακά μας Μετάλλια μπορεί να είναι 157 (τα 40 Χρυσά), αλλά τα Παγκόσμια Ρεκόρ (σε Ολυμπιακά Αγωνίσματα) από Έλληνες, απείρως λιγότερα.

Μόλις 4 Αθλητές μας το έχουν κατορθώσει, με την τετράδα να συμπληρώνεται από την Άννα Κορακάκη.

Είναι γεγονός ότι η Σκοποβολή δεν είναι δημοφιλές Σπορ (ούτε στις ΗΠΑ πλέον), αλλά στην Ελλάδα υστερεί ακόμη περισσότερο, καθώς βρίσκεται στην ουρά όλων των μη θεαματικών Αθλημάτων.

Ασφαλώς αυτό είναι παντελώς άδικο, για τους Πρωταθλητές ή τους θιασώτες των Σπορ, που η αγάπη τους και τα φυσικά προσόντα τους προσιδιάζουν στη Σκοποβολή.

Στην Ελλάδα οι κάτοχοι Παγκοσμίων Ρεκόρ, σε Ολυμπιακά Αγωνίσματα, από της καθιέρωσής τους, στη νεότερη εποχή, είναι οι εξής κατά σειρά  επιτυχίας των:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το 1970 σε ηλικία 29 ετών, πήδησε 5,49 στο Άλμα Επί Κοντώ, σε Αγώνες στο Στάδιο Καραϊσκάκη, που τότε είχε Στίβο. Βέβαια το Παγκόσμιο Ρεκόρ σύντομα ανέβηκε και άλλο, καθώς υπήρξε εξέλιξη των πλαστικών κονταριών.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Το 1982 σε ηλικία 25 ετών, σημείωσε στο Ακόντιο, σε Αγώνες στην Κρήτη, 74.20. Ακολούθως τραυματίσθηκε και για 2 χρόνια δεν μπορούσε να συνεχίσει και να ακολουθήσει τους νέους κανονισμούς του Αγωνίσματος που ανέτρεψαν τα πάντα.

ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ: Το 1996 σε ηλικία 25 ετών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα, κατάκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στα 85κ. της Άρσης Βαρών με 392κ. που κατέρριπτε το προηγούμενο Ρεκόρ στο σύνολο. Ήταν το πρώτο Παγκόσμιο εκτός Ελλάδος. Την επίδοσή του πέτυχε με 180κ. στο Αρασέ (ή Σνατς) και 212,5 στο Ζετέ (ή Τζέρκ). Αμφότερα αποτελούσαν Παγκ. Ρ., αλλά στους Ολυμπιακούς δεν αποτελούν χωριστά Αγωνίσματα.

ΑΝΝΑ ΚΟΡΑΚΑΚΗ: Το 2018 σε ηλικία 22 ετών στο Αεροβόλο Πιστόλι (Ολυμπιακό Αγώνισμα από το 1988) σημείωσε 587/600 με τα εξής «κατοστάρια»: 99 – 98 – 98 – 99 – 96 – 97. Δηλαδή στο παλαιό Αγώνισμα των 40 βολών σημείωσε 394/400, ανώτερη επίδοση από το υφιστάμενο Παγκόσμιο των 393/400.

Όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο τα εν ισχύ Ολυμπιακά Αγωνίσματα, καθώς κατά το παρελθόν Αθλητές μας έχουν καταρρίψεις, όπως ο Δημήτρης Καραμπάτης στην Ελληνική Δισκοβολία ή ο Νικόλαος Γεωργαντάς στη Λιθοβολία.

Επίσης χάριν της ιστορίας πρέπει να σημειωθεί ότι το 1976 ο Λάμπης Μάνθος πέτυχε στην Ελλάδα στην καραμπίνα Πρηνηδόν 600/600 επίδοση που δεν αναγνωρίσθηκε, ενώ και το Αγώνισμα δεν είναι πλέον Ολυμπιακό.

Όλοι οι παραπάνω αναφερόμενοι είναι Olympians, δηλαδή έχουν μετάσχει Ολυμπιακών Αγώνων, όμως Μετάλλια έχουν κατακτήσει μόνον οι εξής τρεις:

Πύρρος Δήμας                    4 (3 – 0 – 1).

Άννα Κορακάκη                  2 (1 – 0 – 1).

Νικόλαος Γεωργαντάς        2 (0 – 1 – 1).

Να σταθούμε λίγο περισσότερο στην Άννα Κορακάκη, καθώς μερικές διευκρινίσεις είναι απαραίτητες.

Μετά από κάμψη 1 ½ περίπου έτους από τους Ολυμπιακούς του Ρίο, φυσιολογική καθώς η Σκοποβολή δεν είναι Σφαιροβολία, επανήλθε το πηγαίο ταλέντο και η ψυχολογία της, αλλά τώρα δείχνει να προσιδιάζει περισσότερο προς τη βολή ακριβείας, αντί αυτή της ταχείας – όπως στο Ρίο. Αναμενόμενο καθώς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις που απαιτεί το Αγώνισμα. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση αναφορικά με το εντελώς νέο Αγώνισμα του Αεροβόλου Πιστολίου, όπου με τον αδελφό της Διονύση, έχουν οικογενειακή πηγή νέας έμπνευσης για διεθνείς διακρίσεις. Αυτό αρκεί ο βενιαμίν να βελτιωθεί και να φθάσει τα υψηλά ανδρικά στάνταρ.

Με την ευκαιρία του παρόντος είναι σωστό να αναφερθεί ότι αποτελεί λάθος η διαμάχη που έχει αναπτυχθεί στα μέσα μαζικής δικτύωσης: ποια από τις σκοπεύτριες είναι καλύτερη: Η Άννα Κορακάκη ή η Άγη Κασούμη με τις 6 συμμετοχές στους Ολυμπιακούς. Μπορεί τα Αγωνίσματά τους να είναι ίδια, όμως οι χαρακτήρες τους είναι τελείως διαφορετικοί με την Κασούμη να πλεονεκτεί στην μακρόχρονη αφοσίωση των 4 δεκαετιών, παρά το γεγονός ότι δεν είχε αυτές τις μεγάλες διακρίσεις.

Ο χρόνος για την Κορακάκη θα δείξει περισσότερα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ
Γενικός Γραμματέας ΕΣΟΑ