Παγκόσμιο Συνέδριο στη Μόσχα και διοικητικά ενδιαφέροντα

Η World Olympians Association με επίσημη εγκύκλιό της προς τις Εθνικές Ενώσεις Olympians, ανήγγειλε ότι το World Olympian Forum, που η ίδια ίδρυσε, θα διοργανώσει στη Μόσχα, σε συνεργασία με τη ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, ευρεία διάσκεψη – Συνέδριο. Θα πραγματοποιηθεί στις 20 – 22 Οκτωβρίου 2015, όπου θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τους Olympians και τους Ολυμπιονίκες όλου του κόσμου.

Η πρόσκληση αφορά τις 143 χώρες – Μέλη της WOA, ενώ το Συνέδριο αυτό ουσιαστικά είναι το πρώτο με ευρύ περιεχόμενο, το οποίο συγκαλεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία των Olympians, στην ιστορία των 22 ετών από την ίδρυσή της το 1993. Το μόνο διεθνές Συνέδριο το οποίο έχει γίνει μέχρι σήμερα, είναι το Πανευρωπαϊκό που διοργάνωσε η ΕΣΟΑ το 2011 στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολεγίου Αγίας Παρασκευής.

Η WOA γνωρίζει επίσης στην ίδια ανακοίνωσή της, ότι το Συνέδριο θα αποτελεί μια συναρπαστική ευκαιρία (αναφέρει ακριβώς: exciting opportunity) για να συζητηθούν θέματα τα οποία απασχολούν τους Ολυμπιονίκες και το Κίνημά τους σε όλο τον κόσμο, ακόμη δε να εορτασθεί ο Ολυμπισμός και τα επιτεύγματα των Olympians.

Επιπρόσθετα στο κείμενο της WOA, υπάρχει σαφής αναφορά στην προσπάθεια επαφής των Olympians και των μελών της Ολυμπιακής Οικογένειας με τις Κυβερνήσεις όλων των χωρών και άλλους φορείς, για να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή απόψεων και να συζητηθούν θέματα με μεγάλο ενδιαφέρον σε κοινό πεδίο αντίληψης.

Αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσα και επίκαιρη η προσπάθεια της WOA σε μια περίοδο καθόλου άνετη των διακρατικών σχέσεων παγκόσμια, μόλις 10 – 11 μήνες προ των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Η οπωσδήποτε ορθή κίνηση της WOA – έστω μέσω της δημιουργίας του World Olympian Forum για προσχηματικούς λόγους – θυμίζει λίγο την αντίστοιχη περίοδο 1977 – 1980 όταν ο Χουάν Αντώνιο Σάμαρανκ έγινε επί τιμή Πρέσβης της Ισπανίας στη Μόσχα, για να διευθετήσει προβλήματα της εποχής.

Υπαρκτοί πάντα οι κίνδυνοι με τις ενέργειες της WOA να αποτελούν προσπάθεια αντιμετώπισης ενδεχομένων καταστάσεων και στήριξης του Ολυμπιακού Κινήματος, απόλυτα μέσα στο φίλαθλο πνεύμα του διοικητικού Ευ Αγωνίζεσθαι. Μια εξασφάλιση ότι οι προσεχείς Ολυμπιακοί Αγώνες, όχι μόνο θα τελεσθούν, αλλά θα αποτελέσουν και μια παγκόσμια γιορτή με πληρότητα συναδέλφωσης, χωρίς απόντες ή αναποφάσιστους και με τους χιλιάδες αθλητές να προσφέρουν στα δισεκατομμύρια των φίλων του Ολυμπισμού το αναμενόμενο, μοναδικό ανά τετραετία αθλητικό υπερθέαμα.

Φυσικά η παρουσία, η συμμετοχή της Ελλάδας, δια της ΕΣΟΑ, στο Συνέδριο, πρέπει να είναι ισχυρή καθώς η δική μας Ένωση – ιδρυθείσα το 1987 – υπήρξε Ιδρυτικό Μέλος της WOA στην οποία, εδώ και αρκετές θητείες ο κ. Γεώργιος Ανδρεάδης είναι Αντιπρόεδρος.

Η «GENERAL ASSEMBLY»

Ακολούθως της πρώτης Εγκυκλίου της WOA, επόμενες που ήρχοντο κατά διαστήματα, ήρθαν να προσθέσουν και μια Γενική Συνέλευση. Δηλαδή ευκαιρίας δοθείσης γιατί να ξαναμαζευόμαστε. Η Γ.Σ θα τελεσθεί στο ίδιο χρονικό διάστημα με παρουσία 2 εκπροσώπων από κάθε χώρα. Ίσως πάλι η Γ.Σ να αποτελεί ένα τρόπο για να συγκεντρωθούν οι εκπρόσωποι από τις 143 χώρες – Μέλη της WOA, που άλλως θα μπορούσαν να αδιαφορήσουν για ένα FORUM στα πλαίσια πνευματικής μόνο συνεισφοράς στο Ολυμπιακό Κίνημα.

ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Μετά από πολλά χρόνια Πρόεδρος στο τιμόνι της IAAF, δηλαδή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, εξελέγη ένας χρυσός Ολυμπιονίκης. Με ψήφους 115 (σε 207 παρόντες από τα 2012 Μέλη) ο Βρετανός Σεμπάστιαν Κόε, είναι ο νέος Πρόεδρος. Τελευταίος Χρυσός Ολυμπιονίκης Πρόεδρος της IAAF ήταν ο Λόρδος Μπάρκλεϋ (ή Κόμης του Έξετερ) αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Σεμπάστιαν Κόε, ο οποίος έχει τον τίτλο του Σερ, υπήρξε διάσημος δρομέας των 1500μ. και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των ΟΑ του 2012 στο Λονδίνο. Σημαντικό επίσης ότι τη θέση του Αντιπροέδρου κατέλαβε ένας άλλος Χρυσός Ολυμπιονίκης, ο Σέργκεϊ Μπούμκα, ο «Ιπτάμενος Ουκρανός» του επί Κοντώ. Μάλιστα έλαβε το ρεκόρ των 187 ψήφων. Ίσως για παρηγοριά επειδή έχασε τη μάχη της προεδρίας από τον Κόε.

Στην Ελλάδα, τώρα, στο τέλος του έτους θα έχουμε Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες, για την ανάδειξη των 21 μελών του Δ.Σ για τη νέα θητεία της ΕΣΟΑ. Καθώς πρέπει – κατά τα καθιερωμένα – να υπάρχει εκπροσώπηση από όλα τα αθλήματα, ώστε η εμφάνιση να είναι ολοκληρωμένη και εδραιωμένη, παρακαλούμε τους Olympians όλων των Αθλημάτων να αντιμετωπίσουν το θέμα θετικά. Από το Ποδόσφαιρο μέχρι την Ιππασία και την Κωπηλασία μέχρι το Πινγκ – Πονγκ. Οι 21 θέσεις του Δ.Σ προσφέρουν μια ανοικτή αγκαλιά για όλους. Δεν εκφράζει πλουραλισμό, ούτε προσφέρει αίγλη η παρουσία μερικών μόνο αθλημάτων στο Δ.Σ ούτε και συνάδει προς το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτά προς το παρόν, ενώ σύντομα θα έχουμε και νεότερα.
Με Ολυμπιακούς Χαιρετισμούς
Ο Γενικός γραμματέας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ