Παντοτινός ο αποχαιρετισμός του αγαπητού μας Οδυσσέα…

Ο Χρυσός Νικητής της Ιστιοπλοΐας των Ολυμπιακών Αγώνων του 1960 στη Ρώμη, Οδυσσέα Εσκιτζόγλου, αιφνίδια έφυγε από τη ζωή στις 26 Αυγούστου με την εξόδιο ακολουθία να έχει γίνει χθες το μεσημέρι, με αρκετούς φίλους και συναθλητές του να βρίσκονται αρκετά μακριά λόγω της περιόδου και όχι μόνο να μην μπορούν  να σπεύσουν για τον τελευταίο αποχαιρετισμό, αλλά πολύ περισσότερο να μη λάβανε έγκαιρα γνώση του θλιβερού γεγονότος.

Ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου, γεννημένος το 1932 στον Πειραιά, ήταν Ιστιοπλόος του Ομίλου Πειραιώς από το 1956 και είχε τη χαρά και την τιμή να μετάσχει σε 3 Ολυμπιακές διοργανώσεις: το 1960, το 1964 στο Τόκιο και το 1968 στο Μέξικο και στις 3 με τον φίλο και συναθλητή του Γιώργο Ζαΐμη. Φυσικά η μεγάλη στιγμή ήταν το 1960 στη Νάπολη όταν στην κατηγορία των σκαφών «Ντράγκον» με κυβερνήτη τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο, κατακτήσανε με μεγάλη διαφορά και πριν την ολοκλήρωση των ιστιοδρομιών το Χρυσό Μετάλλιο.

Στον αποχαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΙΟΠ, Γιάννης Παπαδημητρίου, είχε την καλή έμπνευση να του αφιερώσει δυο σοφά λόγια δανεισμένα από τη λαμπρή γραφίδα του Νίκου Καζαντζάκη: «Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει».

Αιωνία του θα είναι η μνήμη σε όλους τους Έλληνες Olympians.

Εκ της ΕΣΟΑ