Το προσωνύμιο «OLY» της ΔΟΕ για όλους τους συμμετάσχοντες

Το 8ο Ολυμπιακό Forum των Αθλητών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Λωζάννη, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, του Προέδρου της World Olympians Association Ζοέλ Μπουζού και της Προέδρου Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ Άντζελα Ρουτζιέρο, για να αποφασίσει επί μιας σημαντικής πρότασης: της δια βίου επισημοποίησης της ιδιότητας των Ολυμπιακών Αθλητών.

Σύμφωνα με την εγκριθείσα ομόφωνα απόφαση, οι μετασχόντες Ολυμπιακών Αγώνων έχουν δικαίωμα να προσθέτουν στο τέλος του ονόματός τους το συγκοπτόμενο OLY, (εκ του OLYMPIANS), ως επιβεβαίωση της συμμετοχής των στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το δικαίωμα αυτό θα αποκτάται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου προς τη ΔΟΕ, δια της Εθνικής Ένωσης των Olympians, η οποία και θα παρέχει το πιστοποιητικό προς τον αιτούντα.

Η απόφαση λήφθηκε από το Forum ώστε:

  • Να προσφέρει στους Αθλητές υψηλής στάθμης, την επίσημη διαβεβαίωση της συμμετοχής των στο υψηλότερο επίπεδο των Αγώνων.
  • Την αναγνώριση της αφοσίωσης, της ενεργητικής προσήλωσης, αλλά και των Αθλητικών επιτυχιών τους.
  • Τη θεμελίωση του Ολυμπιακού Κινήματος – δια της αξιολόγησης – των Olympians.

Μετά το πέρας των εργασιών του Forum ο Πρόεδρος της WOA, Ζοέλ Μπουζού δήλωσε τα εξής:

«Εκ μέρους της WOA, του επίσημου φορέα της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αθλητές, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί επιστέγασμα προσπαθειών ετών ταλαντούχων νέων και για τούτο πρέπει να τυγχάνει της γενικής και πάγιας αναγνώρισης.

Η μοναδικότητα των Αθλητών – Olympians, τους αναδεικνύει σε πραγματικούς φορείς της ιδέας του Ολυμπισμού και τους αναγάγει σε πρεσβευτές του Ολυμπιακού Κινήματος.

Ο χαρακτηρισμός «OLY» είναι εξ ίσου σημαντικός με τους αντίστοιχους του Δρα, του Δικηγόρου ή του Δασκάλου.

Για να γίνει κανείς Olympian απαιτούνται έτη προσπαθειών, σκληρή προετοιμασία και απόλυτη προσαρμογή στις απαιτήσεις κάθε Αθλήματος.

Είμαι βέβαιος ότι η πρωτοβουλία μας αυτή, της επίσημης αναγνώρισης από τη ΔΟΕ, θα βοηθήσει όλους τους Olympians στην παραπέρα πορεία της ζωής τους, ενώ θα συντελέσει να αποφεύγεται η σταδιακή κοινωνική επισκίασή τους με την πάροδο των ετών».

Είναι αξιοσημείωτο και πρέπει να σημειωθεί ότι ευθύς ως έγινε γνωστή η αναγνωρισθείσα από τη ΔΟΕ πρωτοβουλία της WOA, περισσότεροι από 2.000 Olympians, σε ελάχιστο χρόνο, έσπευσαν να ζητήσουν να αποκτήσουν αυτό το «Certificate of Recognition», που δεν αποτελεί μόνο ένα συμβολικό έγγραφο, αλλά μια ουσιαστική αναγνώριση του Ολυμπιακού «Status» κάθε Πρωταθλητού.

Για την ΕΣΟΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ
Γενικός Γραμματέας