Το βραβείο «Ευρωπαίου Πολίτη» στον Olympian Σέφανο Χανδακά

          Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, σε επίσημη εκδήλωση, απένειμε το βραβείο «Ευρωπαίου Πολίτη 2018», στον Στέφανο Χανδακά, για την προσφορά του στον Τομέα Υγείας και κοινωνικής Πρόνοιας.

Ο Στέφανος Χανδακάς, Αθηναίος, 45 χρονών, ιατρός του Πανεπιστημίου Αθηνών, λάτρης της θάλασσας, αθλητής του ΙΟΠ, είναι Olympian από τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 με τους αφούς Παν. και Σταύρο Αλευρά, Αγωνίσθηκαν στην κατ. «Σόλινγκ» της Ιστιοπλοΐας, όπου  καταλάβανε την 18η θέση. Επίσης σε νεότερη ηλικία, στα 16 χρόνια του, ο Στέφανος Χανδακάς είχε Αργυρό Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Λάιτνιγκ, ενώ το 1995 ήταν πρώτος Πανελληνιονίκης στα «Σόλινγκ».

Η τιμή στον Έλληνα γυναικολόγο – χειρουργό, έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διότι ως ιδρυτής της Εταιρίας «HoPEgenesis, Socialcare – Greece», από το 2015, δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με σκοπό να ανατρέψει την καλπάζουσα υπογεννητικότητα στην Ελλάδα.

Η «HOPEgenesis», στα πλαίσια των στόχων της, έχει μέχρι στιγμής βοηθήσει να γεννηθούν 43 μωρά σε περιοχές με μηδενικές γεννήσεις, ενώ άλλα 31 αναμένονται.

Η πρωτοβουλία της «HOPEgenesis», έχει εντάξει 37 νησιωτικές και 130 ηπειρωτικές περιοχές στο πρόγραμμά της. Στηρίζει πλήρως και εντελώς δωρεάν τις έγκυες, ώστε να ταξιδεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, να έχουν παρακολούθηση και να γεννούν.

Αυτό προσφέρει απόλυτη εξασφάλιση σε κάθε γυναίκα απομεμακρυσμένου σημείου της χώρας, ώστε να αποκτήσει παιδί χωρίς δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα.

Η «HOPEgenesis» διαθέτει ένα πλήρως οργανωμένο δίκτυο εθελοντών με 19 γυναικολόγους – μαιευτήρες, 7 μαίες – νοσηλεύτριες και 2 ψυχολόγους. Όλοι τους με εθελοντική προσφορά.

Η πρωτοβουλία αυτή παρέχει τη δυνατότητα (αλλά και την άνεση) μετακίνησης εγκύων για εξετάσεις, κάτι που είναι δύσκολο και δαπανηρό, σε κάθε Ελληνίδα κάτοικο κάποιου μακρινού νησιού ή απομονωμένου ορεινού χωριού.

Με αυτό το χαρμόσυνο νέο της εγκυμοσύνης, δεν γίνεται βραχνάς, με τις μηνιαίες εξετάσεις και τη διαμονή σε άλλη πόλη, ή την αγωνία για τις δαπανηρές ιατρικές υπηρεσίες.

Να σημειωθεί, ότι με τα σημερινά δεδομένα και εάν αυτά δεν βελτιωθούν, είναι βέβαιο ότι το 2030 ο πληθυσμός της χώρας μας θα συρρικνωθεί στα 8,5 εκατ. κατοίκους.

Με την ευκαιρία είναι απαραίτητο να γίνει γνωστό ότι ένα στα 10 νεογέννητα στη χώρα μας προέρχεται από κοπέλα εκτός γάμου. Βέβαια (είναι μια παρηγοριά) αυτό το ποσοστό είναι το μικρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεγαλύτερο σημειώνεται στη Γαλλία, όπου 6 στα 10 νεογέννητα είναι εξώγαμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ
Γενικός Γραμματέας