Η Βούλα Πατουλίδου πάντα δημιουργική

Το συνδρομητικό NOVA TV στην εκπομπή του «Real Talk», όπου η Κατερίνα Λάσπα παρουσιάζει προσωπικότητες του κοινωνικού χώρου, τη φορά αυτή φιλοξενούσε την Ολυμπιονίκη μας Βούλα Πατουλίδου.

Κατ’ αρχήν είναι απαραίτητο να ανατρέχουμε λίγο στο παρελθόν, έστω και εάν αυτό είναι πρόσφατο, δεδομένου ότι στην εποχή μας ο χρόνος κυλά με ιλιγγιώδη ταχύτητα, τέτοια που ούτε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν δεν θα μπορούσε να φανταστεί και να αξιολογήσει.

Ίσως δεν είναι η ταχύτητα του χρόνου ή περισσότερο η αλληλουχία των γεγονότων, αυτά που μας έρχονται πλέον με καταιγιστικούς ρυθμούς από τα πέρατα του κόσμου, που μας κάνουν να ξεχνάμε ακόμα και γεγονότα ιδιαίτερα σημαντικά για μας.

Έχουν περάσει 35 χρόνια από τον αναπάντεχο, αλλά δίκαιο θρίαμβο της Βαρκελώνης και είναι τουλάχιστον δυο οι γενιές που δεν έχουν ζήσει το μεγάλο αυτό γεγονός. Αλλά το χειρότερο είναι κάτι άλλο. Πως υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι οι (διαφόρων ηλικιών) νέοι μας δεν παθιάζονται και τόσο να μάθουν ποιος, τι και που, ανέβασε ψηλά την Ελληνική Σημαία και έκανε να ακουσθεί ο Εθνικός μας Ύμνος στο κατάμεστο στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Η Κατερίνα Λάσπα, πολύ καλά έκανε και έφερε, τηλεοπτικά, στο προσκήνιο τη Βούλα Πατουλίδου, η οποία παρά τις ακούραστες προσπάθειές της, από τις υπεύθυνες θέσεις της Αντιπεριφερειάρχου και Προέδρου της Επιτροπής Προώθησης του Τουρισμού, αθλητικά (ή φίλαθλα) βρίσκεται στη σκιά των επεισοδίων στα γήπεδα, των παρασκηνίων σωματειακών διοικήσεων ή των σκανδάλων που συνεχώς φυτρώνουν δεξιά και αριστερά.

Αυτό βέβαια περισσότερο είναι φαινόμενο των καιρών στη χώρα μας που φαντάζει να μας προσφέρει σ’ αυτόν τον αρνητικό τομέα μια κυρίαρχη θέση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βούλα Πατουλίδου ανασύροντας μνήμες, θυμήθηκε μια συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Δ/ντή της εκεί έκθεσης Τουρισμού στον οποίο ουδεμία αίσθηση έκαναν οι διοικητικές θέσεις της, αλλά όταν άκουσε ότι είναι Ολυμπιονίκης πετάχτηκε όρθιος από την καρέκλα του σαν να τον κτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα.

Φυσικά δεν είναι μόνο η Βούλα που στον Μακεδονικό χώρο προσφέρει σε ολοήμερη βάση τις υπηρεσίες της, είναι και ο σύζυγός της Δημήτρης Ζαρζαβατσίδης, Πανεπιστημιακός Καθηγητής, ο οποίος στα 24 χρόνια του μετείχε το 1980 στους Ολυμπιακούς της Μόσχας στα 105κ. της Άρσης βαρών και με σύνολο 347.5 κατέλαβε την 8η θέση, ανάμεσα στους γίγαντες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σήμερα η Βούλα Πατουλίδου, η πρωταθλήτρια που αναφώνησε στο Στάδιο, μπροστά στον Χουάν Αντώνιο Σάμαρανκ το θρυλικό «για την Ελλάδα ρε γαμώτο»  είναι πάντα ιδιαίτερα δραστήρια στην πρωτεύουσα του Βορρά, χωρίς ποτέ να ξεχνά το μικρό Τριπόταμο Φλώρινας από όπου κατάγεται και όπου μεγάλωσε χωρίς σχεδόν τον αγαπημένο της πατέρα, που εργαζόταν μετανάστης ανθρακωρύχος στο Βέλγιο.

Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν περισσότερα για την Βούλα Πατουλίδου, τον Δημήτρη Ζαρζαβατσίδη, αλλά και όλους τους Έλληνες Πρωταθλητές που μετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 μέχρι και το 2016 στο Ρίο, υπάρχει πάντα στη διάθεσή τους το ειδικό καλαίσθητο βιβλίο της ΕΣΟΑ με πλήρη τα βιογραφικά τους στοιχεία. Μπορούν να το παραγγείλουν (μόνο) ηλεκτρονικά στη διεύθυνση info@hoa.gr.

O ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΒΕΡΗΣ