ΙΣΙΝΜΠΑΓΙΕΒΑ ΓΕΛΕΝΑ

-

Ήρθε στην Αθήνα το 2004 για να μετάσχει των ΟΑ, ως κάτοχος του Παγκοσμίου Ρεκόρ στο Άλμα επί Κοντώ, με επίδοση 4.90. Είχε καταρρίψει το ρεκόρ κόσμου – μέσα στην Ολυμπιακή χρονιά του 2004 – 5 φορές, ενώ η μεγάλη αντίπαλός της, επίσης ρωσίδα Σβετλάνα Φεοφάνοβα 2 φορές. Η Ισινμπάγιεβα γενν. το 1982 στο Βολβογκραντ (ή Στάλινγκραντ) από ευτραφείς γονείς και για να αποκτήσει καλό σώμα την έστειλαν στη γυμναστική. Όμως γρήγορα ψήλωσε τόσο ώστε έγινε ακατάλληλη για το σπορ αυτό.

Το αγώνισμα περιελήφθη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 2000 στο Σίδνεϋ και όλα έδειχναν ότι θα κυριαρχούσαν οι αμερικανίδες. Αλλά η καλογυμνασμένη Ισινμπάγιεβα, με επίσης καλή συνολική γυναικεία εμφάνιση, λογική σκέψη και μεθοδικό προπονητή τον Βιτάλη Πετρώφ, άρχισε τις μεγάλες επιτυχίες της – που κράτησαν μια δεκαετία περίπου. Στους ΟΑ της Αθήνας κατάκτησε το Χρυσό με 4.91 παγκόσμιο ρεκόρ (παλαιό ίδιας με 4.91) και δεύτερη τη Σβετλάνα Φεοφάνοβα με 4.75. Από το 2004 μέχρι τους επόμενους ΟΑ στο Πεκίνο το 2008, η Γελένα κέρδισε όλους τους σοβαρούς αγώνες φθάνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.03 και 5.04. Όμως για να το επιτύχει ήταν αναγκασμένη να αλλάξει κοντάρι, να ανεβάσει τη λαβή της ψηλότερα και υποχρεωτικά να διαφοροποιήσει την τεχνική της στον αέρα. Αυτό της πήρε αρκετούς μήνες προπόνησης μέχρι να το επιτύχει. Όταν το κατόρθωσε διαπίστωσε ότι δεν είχε αντιπάλους και ότι μπορούσε να κερδίζει και με χαμηλότερα ύψη. Επίσης διαπίστωσε ότι ψυχολογικά δεν διψούσε πλέον τόσο για τη νίκη. Βέβαια η νίκη σήμερα έχει και ουσιαστικό οικονομικό αντίκρισμα. Δεν βρισκόμαστε στην εποχή του Ρήγα Ευσταθιάδη, όταν το Κύπελλο φάνταζε ως κάτι μαγευτικό και μοναδικό για κάθε νέο.

Στο Πεκίνο το 2008 η Ισινμπάγιεβα πήδησε 5.05 που αποτελούσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Αυτό το έκανε για το ρεκόρ και όχι γιατί απειλήθηκε. Η αμερικανίδα Γιεν Στουζύνσκι, που αποτελούσε μια νέα αποκάλυψη και είχε ατομική επίδοση 4.90, στο Πεκίνο έφθασε τα 4.80 και η παλιά αντίπαλος συμπατριώτισσά της Σβετλάνα Φεοφάνοβα τα 4.75 (όσο και στην Αθήνα). Το νέο ρεκόρ με 5.05 στο Πεκίνο ήταν το 24ο παγκόσμιο στην καριέρα της. Μόνο ο Μπούμκα με 35 καταρρίψεις του παγκοσμίου ρεκόρ την ξεπερνούσε. Επίσης το 2008 η Γελένα κέρδισε τις 12 από τις 13 διεθνείς συναντήσεις στις οποίες έλαβε μέρος, σ’ αυτές περιλαμβάνονται 9 κλειστού στίβου. Για το λόγο αυτό η IAAF την ονόμασε αθλήτρια της χρονιάς, όπως τον Χουσείν Μπόλντ αθλητή της χρονιάς.