Οι κράτιστοι παίκτες της Εθνικής Ποδοσφαίρου


Ο Γιώργος Λιβέρης τους παρουσιάζει
Χωρίς φόβο αλλά ούτε και πάθος

Μια τελευταία απόφαση του Φερνάντος Σάντος, ταυτόχρονα εκλέκτορα και προπονητή της Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου, είναι να προσκαλέσει δυο νέους παίκτες, τους Καπίνο και Χολέμπα, για διαφορετικούς λόγους.

Τον Καπίνο, για να αναγνωρίσει έμπρακτα ότι και αυτός δέχεται το μεγάλο φυσικό του τάλαντο, να τον δει από κοντά και να του δηλώσει ότι τον παρακολουθεί επισταμένα. Μέχρι εκεί όμως. Τον Χολέμπα για να τον εντάξει στην αριστερή πλευρά της Εθνικής, όπου έχει κάποιο κενό και να τον βάλει να τρέχει πάνω κάτω, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι του νέου διαβατηρίου του.

Νέο αίμα στην Εθνική Ομάδα. Αλλά να τιμήσουμε και το παλαιό, αυτό το αίμα που την έχει φέτος στη δεκάδα της Παγκόσμιας κατάταξης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ας δούμε τους κράτιστους Έλληνες, χωρίς Συλλόγους.

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ή «Μουστάκιας» (όταν είχε) ή «Αλενατόρε» (από την θητεία του στην Ιταλία) ή ο «παρλαπίπας του Κολωνακίου» (ως θαμών της μικρής πλατείας) ή «λιμοκοντόρος» (από το κομψό ντύσιμό του) και ήδη «διπλωμάτης» καθώς όλοι του βγάζουν το καπέλο, φίλοι και οχτροί.

Το 1977 εισήλθε για πρώτη φορά στην Εθνική Ομάδα και έμεινε 11 χρόνια ως ο κορυφαίος κυνηγός. Με τα 29 γκολ του ξεπέρασε προηγούμενα και ……..επόμενα μεγάλα ονόματα. Ο δεύτερος ακολουθεί με 4 γκολ διαφορά. Όμως τώρα πλέον κινδυνεύει. Είχε 75 συμμετοχές στην Εθνική. Ας πούμε 7 κάθε χρόνο και περίπου 2 γκολ κάθε 5 παιχνίδια. Όχι κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αλλά είναι πρώτος.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ: Πιστεύαμε ότι είχε αποσπάσει την εκτίμηση του Όττο Ρεχάγκελ για τούτο και έπαιζε σε μόνιμη βάση. Αλλά τον κάλεσε και ο Πορτογάλος και ο Άγγελος τον δικαίωσε.

Πρώτη συμμετοχή του το 2001 και τελευταία στην Γεωργία όπου πέτυχε το 25ο τέρμα του στη 12χρονη παρουσία του. Μέχρι σήμερα έχει μετάσχει 85 φορές στην Εθνική Ομάδα και όλα δείχνουν ότι μαζί με τα νέα ονόματα θα παραμείνει και αυτός.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΒΑΚΟΣ: Μια ζωή ο «μικρός» της παρέας, σε αντιδιαστολή με τον πατέρα του που επίσης ήταν λαμπρός παίκτης. Προτιμά να απουσιάζει από το ποδοσφαιρικό προσκήνιο, από τότε που αποχώρησε από την ενεργό δράση.

Κλήθηκε στην Εθνική για πρώτη φορά το 1982 κει έμεινε μαζί της 12 χρόνια, μέχρι το 1994. Έπαιξε συνολικά 78 φορές και πέτυχε 22 τέρματα χωρίς να είναι ο απόλυτος γκολτζής ενώ βεβαίως λογιζόταν ως επιθετικός παίκτης. Όμως είχε άλλα καθήκοντα, κυρίως οργανωτικά.

ΜΙΜΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Από τους «τοπ – σκόρερς» που αναφέρονται σ’ αυτόν τον πρώτο πίνακα ο Μίμης έμεινε στην Εθνική τα περισσότερα χρόνια, συνολικά 15. Από το 1963 μέχρι το 1978. Είχε 21 γκολ σε 61 συμμετοχές. Σχεδόν ένα γκολ κάθε 3 παιχνίδια.

Ήταν ένας δυναμικός επιθετικός, ίσως λίγο βαρύς αλλά με καλό τρέξιμο και διείσδυση. Παράλληλα ήταν ένας εξαίρετος λαϊκός τραγουδιστής με αρκετές επιτυχίες.

ΦΑΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ: Κλήθηκε στην Εθνική Ομάδα το 2005 και εάν ήθελε θα ήταν μέχρι σήμερα αναντικατάστατος επιθετικός. Αλλά τα λάθη είναι για τους ανθρώπους. Σε 52 παιχνίδια έχει επιτύχει 20 γκολ. Θα μπορούσε να έχει φθάσει τα 25 εάν δεν έκανε ηθελημένη αποχή. Ανένηψε και πιστεύει ότι μπορεί να πιάσει τον «Αλενατόρε» στην πρώτη θέση. Ασφαλώς καθώς μέχρι το Κύπελλο Ευρώπης θα υπάρχουν πολλά παιχνίδια προετοιμασίας τα οποία υπολογίζονται.

Οι παραπάνω 5 είναι οι κορυφαίοι σκόρερς της Εθνικής. Ας δούμε τώρα και τους κορυφαίους σε συμμετοχές.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ: Έχει 120 παρουσίες στη Εθνική Ομάδα και είναι με διαφορά πρώτος. Κλήθηκε για πρώτη φορά το 1994 και αποχώρησε με προσωπική απόφαση. Ίσως για να αφοσιωθεί στην οικογένειά του ή για να έχει χρόνο για τον ΠΑΟΚ καθώς πασχίζει να τον κρατήσει υγιή τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο και κοινωνικό – αθλητικά. Έχει καταφέρει να τον φέρει στην πρώτη θέση στη Βόρεια Ελλάδα και τους δύσκολους οπαδούς του ΠΑΟΚ να τον εμπιστεύονται. Αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι για να τους χαρίζει και τίτλους. Όμως ο Σύλλογος με την επιστασία του στέκεται όρθιος με πολύ αξιοπρέπεια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: ή «ψυχάρας» ή «βουτηχτής», αλλά το αντίθετο του «Ζαγόρ». Αυτός δεν φεύγει από την Εθνική. Τον βγάζουν οι εχθροί από την πόρτα και αυτός ξαναμπαίνει από το παράθυρο. Τώρα πέτυχε να πάει στο Κύπελλο Ευρώπης και τις 110 συμμετοχές του στην Εθνική Ομάδα ίσως τις κάνει 120. Άρχισε το 1999 και συμπλήρωσε ήδη 12 χρόνια.

Επί πλέον έχει σημειώσει και 8 τέρματα. Από τους 5 κορυφαίους σε συμμετοχές είναι ο μόνος που παραμένει εν ενεργεία, όλοι οι άλλοι έχουν αποχωρήσει.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΝΑΣ: Την ίδια χρονιά με τον Καραγκούνη κλήθηκε και αυτός στην εθνική Ομάδα. Συμπλήρωσε 100 συμμετοχές και πέτυχε 7 γκολ. Στις ημέρες της δόξας του κρατούσε μόνος του το αμυντικό κέντρο της Εθνικής και ολόκληρη την αντίπαλη ομάδα.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κλήθηκε στην εθνική Ομάδα για πρώτη φορά το 1986 και είχε συνολικά 96 συμμετοχές πετυχαίνοντας και 5 τέρματα. Υπήρξε ένας ιδιαίτερα οργανωτικός παίκτης με ευφυΐα και θεωρητική (ακόμη) τακτική που προσπαθούσε να μεταδώσει στους συμπαίκτες του.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ: Με βάση τους αριθμούς και τη στατιστική είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας. Κλήθηκε για πρώτη φορά το 1999 και έμεινε για 90 αγώνες πριν αποχωρήσει οικειοθελώς από το Ποδόσφαιρο και ασχοληθεί με την κηπουρική δέντρων στην Κηφισιά. Ίσως εάν ήθελε θα μπορούσε παρά την ηλικία του να παίζει ακόμη. Άλλωστε οι τερματοφύλακες διατηρούνται σε μεγάλη ηλικία, μέχρι να τους διώξουν. Αυτός δεν ήθελε να τον διώξουν. Ευτυχώς δεν αργήσαμε να βρούμε ένα νέο μεγάλο ταλέντο με αντίληψη και στατικό άλμα.

Αυτοί ήσαν οι 10 κράτιστοι παίκτες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου μέχρι σήμερα.

ΣΤΟ ΕΥΡΟ 2012

Με 25 – 30 παίκτες θα κινηθεί ο Φερνάντος Σάντος για τα τελικά του Κυπέλλου Ευρώπης το καλοκαίρι του 2012. Να προσπαθήσω να αξιολογήσω τους παίκτες στους οποίους ο Πορτογάλος θα στηριχθεί:

Τζόρβας, Σηφάκης, Καπίνος, Βύντρα, Τοροσίδης, Γιαννούλης, Παπασταθόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Α. Παπαδόπουλος, Ζαραδούκας, Τζαβέλας, Σπυρόπουλος, Χολέμπας, Λυμπερόπουλος, Χαριστέας, Τζιόλης, Μάκος, Κατσουράνης, Καφές, Φωτάκης, Καραγκούνης, Χριστοδουλόπουλος, Νίνης, Σαμαράς, Σαλπιγγίδης και Γκέκας.