Το 4ο Κέντρο Επανένωσης των OLYMPIANS


Με μοναδική επιτυχία λειτούργησε, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2004, σε όλη τη διάρκεια των XXVIII Ολυμπιακών Αγώνων των Αθηνών, το Ολυμπιακό Κέντρο Υποδοχής και Επανασύνδεσης των Olympians όλου του κόσμου.

Το Ολυμπιακό Κέντρο ήταν το 4ο στη σειρά. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ατλάντα το 1996, επαναλήφθηκε το 2000 στο Σίδνεϋ, οργανώθηκε και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο LakeCity (ΗΠΑ) το 2002 για να καθιερωθεί στην Αθήνα με τη λειτουργία του στις θαυμάσιες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών, απέναντι από το Ζάππειο, σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον στο κέντρο των Αθηνών.

Η όλη προετοιμασία και οργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς υπήρξε μια άψογη συνεργασία μεταξύ της World Olympians Association , της Χορηγού VISAκαι της HellenicOlympiansAssociation.

Στη διάρκεια της λειτουργίας του Κέντρου φιλοξενήθηκαν περίπου 1.000 Olympians από διάφορες χώρες, που συνοδεύοντο από 3.000 περίπου συγγενείς ή φίλους, οι οποίοι και αυτοί είχαν δικαίωμα εισόδου και παραμονής στο Κέντρο.

Όλοι οι εισερχόμενοι διαπιστεύοντο ή λάμβαναν ειδική κάρτα εισόδου ενώ σε κάθε Olympian εδίδετο ως δώρο ένα θαυμάσιο ρολόι χεριού Swatch.

Το Κέντρο ήταν ανοικτό από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 2 το βράδυ και με την ανοιχτόχερη φροντίδα της κάρτας VISAυπήρχε μόνιμος πλούσιος μπουφές και μπαρ με αναψυκτικά, μπύρα και παγωτά. Σε όλο το διάστημα λειτουργίας του το Κέντρο ήταν ανοικτό ακόμη και για τα μέλη του Ομίλου Αντισφαίρισης τα οποία έτσι όχι μόνο δεν έχασαν την μεταξύ τους επαφή και την προπόνησή τους, αλλά είχαν την θαυμάσια φίλαθλη ευκαιρία να συναντήσουν ονομαστούς παλαιούς ξένους και Έλληνες Olympians.

Για την παρακολούθηση των Αγώνων ήσαν συνεχώς ανοικτές σε 3 χώρους 4 μεγάλες τηλεοράσεις στις οποίες οι φιλοξενούμενοι μπορούσαν να επιλέξουν και να απολαύσουν τη ζωντανή δορυφορική μετάδοση από 9 διαφορετικά αθλήματα.

Η επιτυχία λειτουργίας του Κέντρου ιδιαίτερα στηρίχθηκε στην προσφορά 40 (περίπου) ελλήνων εθελοντών, οι οποίοι επελέγησαν από την ΕΣΟΑ και αποτελούντο από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, απλά μέλη, παλαιούς πρωταθλητές διαφόρων αθλημάτων και ελάχιστους απλούς φιλάθλους. Οι εθελοντές ήσαν αυτοί που υποδέχονταν τους ξένους, τους ξεναγούσαν, αλλά κυρίως ήσαν αυτοί που κρατούσαν συνεχώς θερμή την ατμόσφαιρα φιλοξενίας.

Μέσα στο OlympiansCenter συνεχίσθηκε η παρουσίαση και της Έκθεσης Ζωγραφικής των Olympians, η οποία εγκαινιάσθηκε από την ΕΣΟΑ την Άνοιξη, στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Η Έκθεση με πολλούς θαυμάσιους πίνακες από Olympians από όλες τις Ηπείρους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και άνοιξε νέους ορίζοντες για τους προικισμένους με καλλιτεχνικά προσόντα Olympians.

Προς το τέλος λειτουργίας του Ολυμπιακού Κέντρου έγινε και μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα δημοπρασία πινάκων. Αρκετοί από τους καλλιτέχνες προσέφεραν πίνακές τους προς την HellenicOlympiansAssociation που δημοπρατήθηκαν. Τα έσοδά τους ενίσχυσαν την ΕΣΟΑ στην προσπάθεια καθιέρωσης του Ολυμπιακού Κινήματος.

Μια άλλη σημαντική καινοτομία, στη διάρκεια λειτουργίας του Ολυμπιακού Κέντρου ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΔΙΑ» μια συν-έκδοση του Οίκου «ΙΤΑΝΟΣ» και της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ένα βιβλίο που μετά από μακρόχρονη επιστημονική έρευνα προσδιορίζει και καθορίζει τα 50 περίπου Αρχαία Στάδια στα σημερινά όρια της Ελλάδας και τα 150 σε όλη την έκταση της τότε ανάπτυξης του ελληνικού στοιχείου, στη Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο, την Αδριατική, τις Αφρικανικές Ακτές κ.λ.π. το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί ήδη και σε αγγλική έκδοση και αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο στους δεσμούς του ελληνισμού, του Ολυμπισμού και του υγιούς αθλητικού πνεύματος.

Ταυτόχρονα με τη λειτουργία του Ολυμπιακού Κέντρου πραγματοποιήθηκαν και εκδηλώσεις από Ομοσπονδίες, Οργανισμούς ή άλλους φορείς. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε ιδιαίτερα στην Τελετή Έναρξης στην οποία μεταξύ των άλλων παραστήκανε οι Πρόεδροι Ζαγκ Ρογκ (ΔΟΕ), Παλ Σμιτ (WOA), Γιώργος Ανδρεάδης (ΕΣΟΑ), την ελληνική βραδιά στην οποία παρέστη και μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, τη βραδιά του Πεκίνου (διοργανώτριας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008) με έντονο κινέζικο χρώμα και άλλες εκδηλώσεις.